Categories
taide tapahtumat video yhdistys

Hirvitalon ja Vadelma ry:n videoteos sensuroitiin

Mediatunneli ei siedä mediakritiikkiä

Frenckellin alikulkutunneliin (MEDIATunneli) 12.-18.5. kaavailtua tamperelaisen Hirvitalon ja helsinkiläisen Vadelma ry:n yhteistaideteosta ei voida esittää. MEDIATunnelin sisällöstä huolehtiva Mainostoimisto Roihu ilmoitti, ettei voi valitettavasti näyttää heille toimitettua materiaalia suunnitellussa tilassa, koska se ei sovi tilan omistavan Tampereen pysäköintitalo Oy:n imagoon.

MEDIATunneliin suunniteltu videoteos käsittelee kaupunkitilaa vaihtoehtoisten kulttuuritoimijoiden näkökulmasta.Osittain dokumentaarinen teos sisältää mm. animaation Näsijärvenranta 36:n vallatulla talolla toteutetusta sarjakuvatyöpajasta ja Vadelma ry:n taidetyötiloissa sekä Helsingin Rajasaaren vallatussa talossa kuvattua materiaalia. Kaupunkien visuaalisen tilan ajautumista mainosyhtiöiden haltuun kyseenalaistanut sisältö katsottiin olevan ristiriidassa tilan omistajan toimintaidean kanssa.

Tänä vuonna Finlaysonin alueella järjestettävän Suomen sosiaalifoorumin yleisölle suunnattu videoinstallaatio ja sen yhteyteen kaavailtu valokuvanäyttely oli suunniteltu nimenomaan MEDIAtunneliin sen tarjoamat esitysolosuhteet huomioiden.Tilaa markkinoidaan myös kulttuurituotannoille suunnattuna paikkana, ja sen käytöstä installaation esityspaikkana oli jo sovittu.Viime tingassa tuleva peruutus on jälleen yksi esimerkki siitä,mitä itse teoskin käsittelee: niin visuaalisten kuin fyysistenkin tilojen käyttöä hallitsee kaupallinen toiminta, ja sen sovinnollisessakaan hengessä tapahtuvalle kritiikille ei löydy sijaa.

Alkuperäinen teos tullaan kuitenkin näyttämään Suomen Sosiaalifoorumissa lauantaina 17.5.08 klo 13.00 Työväen keskusmuseo Werstaan Bertel-salissa ja Museoiden yö -tapahtuman videonäytöksessä.

Osa Vadelman installaatioon tekemistä videoista on netissä nähtävillä Vadelma Caféssa ja videoteos kokonaisuudessaan lisätään myöhemmin Vadelman sivuille.

linkit:
Hirvitalo
Sosiaalifoorumi

One reply on “Hirvitalon ja Vadelma ry:n videoteos sensuroitiin”

Vihreä lanka:
Mainostoimisto kielsi sosiaalifoorumin videon

15:31

“KETKÄ OVAT päättäneet vaikkapa siitä, että valtavat mainokset ovat osa arkipäiväämme?”
“Mainos saa peittää bussin tai raitiovaunun ikkunan ja estää näkymän ulos.” “Entä jos graffiti tekee saman?”

Nämä taidevideolla esiintyneet lauseet olivat liikaa tamperelaiselle mainostoimisto Roihulle. Taideyhdistys Vadelman ja Hirvitalon yhteiskuntakriittisen videoteoksen piti pyöriä Tampereella Frenckellin mediatunnelissa tulevana viikonloppuna sosiaalifoorumin yhteydessä.

Tunnelin mainonnasta vastaava mainostoimisto Roihu kieltäytyi esittämästä videota nähtyään sen. Mainos ei sovi tunnelin omistavan parkkihalliyritys Pysäköintitalon imagoon.

“Videossa oli tekstejä, joissa kritisoitiin kaupallisen median ja mainostilan käyttöä. Se olisi ollut uhka mediatunnelin tulevaisuudelle”, Roihun graafinen suunnittelija Jarmo Mikkilä perustelee.

Pysäköintitalo ja Roihu pelkäävät, että video pelottaisi erityisesti maksavia mainostajia.

Videon tekijäryhmään kuuluva kuvataiteilija Mikko Lipiäinen on pettynyt.

“Mediatunnelia on markkinoitu myös kulttuurikäyttöön. Todellisuudessa sitä käytetään Pysäköintitalon imagon kohottamiseen. Taidemyönteisyys on näköjään pelkkää kulttuuripesua.”

Mainostoimisto oli valmis neuvottelemaan sensuroidun version esittämisestä. Lipiäisen mukaan videon tekijät eivät halunneet sensuroida taidettaan.

“Ainoa ohje etukäteen oli, että ‘mitään kissantappovideota ei tulla esittämään'”, Lipiäinen sanoo.

Lipiäisen mielestä jupakka kuvaa sitä, että julkiset tilat ajautuvat yhä useammin yksityisyrityksille, jotka muuttavat tilat mainostilaksi.

Frenckellin tunneli yhdistää Tampereen keskustorin Finlaysonin tehdasalueeseen.

Kiistelty 18 minuuttia kestävä video esitetään Tampereen sosiaalifoorumissa lauantaina 17.5. Työväen keskusmuseo Werstaassa klo 13.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.